diumenge, 22 de maig del 2011

3. Periòdics digitals en valencià

-El Punt és un diari en llengua catalana nascut el 24 de febrer del 1979 a les comarques gironines. Fins al 1990 va tenir el nom de «Punt Diari». En l'actualitat disposa de deu edicions territorials: les edicions diàries de Barcelona, Barcelonès nord, Comarques gironines, Maresme, Camp de Tarragona - Terres de l'Ebre, Penedès i Vallès Occidental; i les edicions setmanals de Perpinyà, País Valencià i el Pati. Aquesta darrera és l'edició de l'Alt Camp i la Conca de Barberà. El 24 de febrer de 2009, en motiu del trentè aniversari del rotatiu, es posà en funcionament l'edició digital amb la inauguració de la pàgina web.
L'abril de 2010 fou guardonat amb el Premi Nacional a la Projecció Social de la Llengua Catalana concedit per la Generalitat de Catalunya.

-El Diari de Girona (antigament, Los Sitios) és una publicació periòdica en llengua catalana de la Província de Girona, centrada en les notícies d'àmbit local i comarcal de les terres gironines.
El Diari de Girona es va fundar el 1943, amb el nom de Los Sitios, utilitzant la maquinària confiscada del diari l'Autonomista, propietat de la família Rahola. En aquell moment, era l'única publicació periòdica diària de la Província de Girona, i l'òrgan de premsa del règim franquista a Girona. Durant la transició espanyola mantingué el seu nom fins a finals dels anys 70, quan el canvià pel de Los Sitios-Diari de Girona, introduint progressivament el català. Finalment, a inicis dels anys 80 adoptà el nom actual i una línia editorial democràtica i independent, i passà a publicar-se completament en català.
El Diari de Girona actual es vanta d'ésser l'hereu del vuitcentista Diario de Gerona de avisos i noticias, fundat al 1889 per la família Masó i editat per aquesta fins al 1936. En realitat, l'única connexió entre els dos diaris és que tenen un nom semblant, a més d'haver comprat la capçalera històrica del diari de la família Masó.

-lamalla.net és el diari digital en català de la Xarxa Audiovisual Local iniciat l'any 1999.
lamalla.net va néixer el 13 de juny de 1999, coincidint amb un dia d'eleccions municipals i europees, gràcies a l'impuls de la Diputació de Barcelona, sent una de les primeres webs informatives en català i el primer diari digital que va néixer amb concepció de servei públic. El primer director va ser Joan Francesc Cànovas.
Amb creació de LaMalla, s'incorpora al conjunt de serveis de suport a la comunicació local que ja comptava amb el Circuit de Televisions Locals (creat el 22 de febrer de 1999 i que posteriorment va donar lloc a la Xarxa de Televisions Locals) i COM Ràdio (en funcionament des de 1994).
La primera edició va recollir la informació sobre el desenvolupament de la jornada electoral i dels resultats les eleccions locals. En la fase inicial, laMalla es concebia com una edició diària, renovada cada dia a primera hora del matí. No s'havia imposat encara el concepte de servei d'informació continuada que s'aplica avui als mitjans digitals.
En els seus inicis, laMalla va obrir una finestra de comunicació a municipis i entitats d'àmbit local, el Punt d'Informació Compartida. El sistema permetia que els usuaris registrats (ajuntaments, entitats públiques o privades de caràcter social) poguessin aportar continguts al portal i difondre informació útil als internautes, especialment en clau de proximitat.

-L'Avui és un diari d'informació general publicat a Barcelona.
Considerat com un rotatiu de signe catalanista, fou el primer que s'edità en llengua catalana després de la dictadura franquista. També va ser el primer diari electrònic dels Països Catalans (i de la Península ibèrica) present a Internet (des de l'1 d'abril de 1995).
L'any 2002 fou guardonat amb el Premi Nacional a la Projecció Social de la Llengua Catalana, concedit per la Generalitat de Catalunya, pels 25 anys continuats i ininterromputs de publicació diària en català en un llenguatge normativament correcte i al mateix temps adequat a tots els sectors i franges d'edat dels lectors de les diferents seccions del diari, com un element imprescindible per a la normalització lingüística de les terres de llengua i cultura catalanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada